Bułeczki Cheddar-owe :)

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Spontanicznie!
Na fali wypieków drożdżowych!
Jedno z najlepiej współpracujących ciast. Prawie samo się wyrabiało :)
Z dodatkiem startego sera cheddar, chociaż może być właściwie każdy inny żółty ser. Następnym razem dodam jeszcze jakichś ziółek prowansalskich… i może podsmażonej delikatnie cebulki..? :)
Pod wieczór wymyśliłam jeszcze, że całkiem fajnie bułeczki będą komponowały się z kubełkiem gorącego czerwonego barszczu…
Także, nie do końca na słodko, ale nadal smacznie :)
Zainspirowały mnie supełki z A Spicy Perspective :) Wersję z boczkiem też na pewno zrobię! Wygląda zbyt smakowicie, żeby sobie odmówić :)

Składniki na ciasto (na około 10 większych bułeczek):

  • 4 szklanki mąki pszennej (nie takie pełne :))
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół szklanki letniej wody
  • pół szklanki letniego mleka
  • jajko
  • 25g masła
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • szczypta ziół prowansalskich (dodatkowo)

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą.

Mleko, wodę i cukier troszkę podgrzać do rozpuszczenia cukru.

Suche składniki zalać letnim mlekiem.
Zacząć wyrabiać ciasto.

Jajko roztrzepać.
Dodać do ciasta.
I zaczynamy wyrabianie :)
Długo, długo. Porządnie. Aż ciasto będzie w miarę elastyczne i zacznie odklejać się od dłoni :)

Dodać starty ser i opcjonalnie przyprawy. Nadal wyrabiać.

Masło roztopić.
Letnie masło dodać do ciasta i porządnie, ale to porządnie wyrobić.

Ciasto pięknie współpracuje!

Odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny :)

photobucket.com

photobucket.com

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, jeszcze raz krótko wyrobić.
Odrywać kawałki ciasta, formować z nich małe kulki, a później rolować dłońmi.
Zrolowany kawałek ciasta zawiązać w supełek i przełożyć do formy :)

Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

photobucket.com

Piec w temp. 200°C przez około 20-30 minut.
(Ja piekłam 30 minut, ale już po 20 minutach sprawdzałam czy się nie przypalają :))

Przestudzić chwilkę w delikatnie uchylonym piekarniku, a później na kratce.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

7 uwag do wpisu “Bułeczki Cheddar-owe :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s