Pralinki pistacjowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Są wpisy, nad którymi zastanawiam się pięć tysięcy razy.
A było to tak…

… to miały być najpiękniejsze pralinki.
Że takie równe, że z foremeczek, że jak malowane :)
Oczywiście wyszło jak wyszło. Ani równe, ani z foremeczek… że już o „jak-malowane” nie wspomnę ;)
Standardowo, manualno-dekoracyjna porażka!
I teraz padnie znane Wam już pytanie – i co z tego?
I co z tego, że nie są gładziutkie, śliczniutkie skoro smak masy jest tak zaskakująco pyszny, że właściwie byłabym w stanie wyjeść wszystko zanim zrobiłam pralinki?
I co z tego, że nie wyglądają jak z wystawy? I tak znikały jak oszalałe! :) Raju, jaka to jest przyjemność widzieć jak ktoś kto nie przepada za takimi smakami, wcina pralinki jedna za drugą, aż się uszy trzęsą :)

I tak oto czytacie post, którego miało nie być, bo przecież „można wstawić jak się zrobi ładniejszą wersję” :)
Wygrał smak.
I tak ma być :)

PS Kocham pistacje i uwierzcie mi, można dać się pokroić za tę masę :)

Składniki (na ok. 30 pralinek):

  • 150g obranych pistacji
  • 60ml kremówki
  • 50g białej czekolady
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 50g cukru pudru
  • roztopiona gorzka czekolada

Kremówkę z aromatem waniliowym podgrzać do momentu wrzenia.
Dodać posiekaną białą czekoladę.
Wymieszać do połączenia.

Pistacje zblednować do uzyskania konsystencji piasku pistacjowego :)
Dodać kremówkę z czekoladą oraz cukier puder.
Całość zblendować do połączenia.
Powinniśmy uzyskać gęstą masę pistacjową.

photobucket.com

photobucket.com

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Po tym czasie formować z masy pralinki o dowolnym kształcie :)
Moje zdolności manualne są Wam już bardzo dobrze znane, stąd te piękne krzywole na zdjęciach ;P

photobucket.com

Pralinki obtaczać w roztopionej czekoladzie :)

Schłodzić w lodówce… czyli chwilkę czekamy ;)

Smacznego!

photobucket.com

Tutaj ta piękniejsza wersja :)

Reklamy

8 uwag do wpisu “Pralinki pistacjowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s