Sernik Nutella

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

„Bo to tak przeważnie jest, że wszystko idzie nie tak, a na koniec wychodzi tak”
Moja Mama to jednak bardzo mądra kobieta jest :)

Powiedzmy, że mowa była o serniku… powiedzmy.
Rzeczywiście wszystko szło nie tak – opadł, krzywy, popękany, zapadnięty, polewa umarła… No, czy może być lepiej? Na sam koniec doszłam do wniosku, że zawisła nad nim jakaś cukiernicza klątwa czy cuś ;P

Niniejszym oświadczam, jest to chyba jeden z najbrzydszych, a zarazem najsmaczniejszych serników na Sarence. Naprawdę pyszny! A jak kęśniemy kawałek, najpierw wyczujemy orzechy laskowe w ciasteczkowym spodzie (pycha)… a później… później pyszniutki kremowy nutellowy serniczek… Przepraszam, że się powtarzam, ale pycha pycha pycha :)

Tak jak wspomniałam, polewa umarła… Sernik w wersji bardzo sauté ;)
Jak to szło? W prostocie siła?
:)
Zapraszam. Jest pysznie.

Składniki na spód (na tortownicę 23cm)*:

  • 140g ciasteczek digestive
  • 6 okienek gorzkiej czekolady
  • 30g masła
  • 50g orzechów laskowych
  • łyżka kakao

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę roztopić razem z masłem.
Pozostałe składniki zblednować.
Dodać roztopioną czekoladę i całość jeszcze raz zblednować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Wsypać masę ciasteczkową do tortownicy, wyrównać dociskając paluszkami albo łyżką do spodu formy.

Podpiec w temp. 180°C przez około 10 minut.
Wyjąć. Przestudzić.

Składniki na masę serowo-nutellową:

  • 500g sera twarogowego
  • 400g nutelli
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 5 jajek
  • pół szklanki kremówki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Ser zmiksować z nutellą na gładką masę.
Dodać cukier. Chwilkę zmiksować do połączenia.
Dodawać jajka jedno po drugim, miksując chwilkę po każdym dodaniu.
Dodać kremówkę, mąkę i aromat. Całość zmiksować do połączenia.

Masę wylać na podpieczony spód.

Piec w temp. 150°C przez około godzinę. Można z 5 minut dłużej :)

Pięknie rośnie i pięknie opada :)

Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia, po czym schłodzić w lodówce.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.

*Robiłam go z połowy porcji w tortownicy 18cm.

Reklamy

7 uwag do wpisu “Sernik Nutella

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s