Kruche babeczki z kremem adwokatowym

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Bardzo podobne babeczki były już na Sarence, o tutaj :)
Tym razem z troszkę innym kremem.
Adwokat nadaje im troszkę ostrości, dżemik przełamuje słodycz… Smak bardziej niż zadowalający :)

PS. Pogoda nie sprzyja robieniu zdjęć, ale co tam! Babeczki widać :)

Witam Grudniowo :)

Składniki na 12 babeczek:

  • 175g mąki pszennej (ok. półtorej szklanki)
  • 100g zimnego masła
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko

Mąkę połączyć z cukrem pudrem.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.
Dodać żółtko.
Zagnieść do uzyskania jednolitej zbitej masy.

Uformować kulę z ciasta i schłodzić w lodówce.

Formę do muffinek wysmarować masłem.

Oderwać połowę schłodzonego ciasta. Resztę pozostawić w lodówce.
Rozwałkować (na kilka milimetrów… żeby nie było aż takie cieniutkie :)) i szerszym kubkiem wycinać koła. Każde koło przekładać do gniazdka muffinkowego.
Spody ponakłuwać widelcem.

Piec w temp. 180°C do ok. 20 minut (tak naprawdę do delikatnego zbrązowienia)

Składniki na krem z białej czekolady:

  • pół szklanki kremówki
  • 150g białej czekolady
  • 1/4 szklanki adwokatu

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.

Kremówkę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać białą czekoladę. Wymieszać do połączenia.

Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Co najmniej godzinkę. Ja chłodziłam ponad półtorej godziny :)

Ponadto:

  • dżem z czarnej porzeczki

Składamy babeczki… :)

… Do schłodzonej masy czekoladowej dodać likier.
Całość ubić na sztywny krem.

Na spód babeczek wykładać troszkę dżemu.
A na dżem wykładać krem :)

I hop do lodówki do schłodzenia :)

Pychotka :)

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Babeczki zainspirowane tym przepisem :)

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Kruche babeczki z kremem adwokatowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s