Kostka kokosowa

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Celowo nie używam nazwy Rafaello, bo mimo, że ciasto kokosowe, to nie rafaellowe :)
Bardzo szybko się robi. Nie jest z tych kłopotliwych.
No i muszę przyznać, że tym razem zmienił się główny wykonawca! Dziecko (czytaj: ja) poleciało do pracy, a Wiadomo Kto miksowała i składała ciasto :) Jak wróciłam, kostka już się chłodziła i była praktycznie gotowa do pałaszowania :)
Nie powiem, nie powiem, raz na jakiś czas bardzo to wygodne ;)
Przepis skądś…. Jak się dowiem skąd, z pewnością dopiszę :)

Składniki:

  • 24 herbatniki
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100g wiórków kokosowych + 50g wiórków do posypania
  • 200g margaryny
  • 3 łyżki likieru kokosowego

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do mleka dodajemy cukry i mąkę.
Podgrzewamy, cały czas intensywnie mieszając. Trzeba bardzo uważać, bo masa chętnie się przypala :)
Całość zagotowujemy do powstania gęstego budyniu.

Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy.
Całkowicie studzimy.

Miksujemy margarynę.
Dodajemy wystudzony budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do połączenia.
Dodajemy likier i krótko miksujemy.

Wykładamy 12 herbatników.
Na herbatniki wykładamy około 3/4 masy budyniowej.
Ponownie układamy 12 herbatników i wykładamy resztę masy.
Całość posypujemy wiórkami.

Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.

I już!
Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

6 uwag do wpisu “Kostka kokosowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s