Lebkuchen

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Ale mięciutkie!

Tyle dobrego naczytałam się o tych pierniczkach… więc zrobiłam :)
Rzeczywiście, rozpływają się w ustach… Na początku byłam święcie przekonana, że coś źle zrobiłam, bo jakieś takie pierniki-kamyki wyszły, ale dwa dni i… pychotka :)

Tak sobie piszę ten post. Już prawie północ. W moim mały pokoiku czerwono przyświeca mała choineczka. Lokalne radyjko tak ładnie gra… Jest gorąca herbata. Jest i lebkuchen :) Podjadam i piszę, piszę i podjadam :) Lukru bardzo nie lubię, lebkuchen bez lukru sobie nie wyobrażam. Po prostu musi być i to w wersji konkretnej :) Magia Świąt :)

Zdarza mi się paplać, że Święta to tak w miarę lubię, ale może niekoniecznie jakoś bardzo bardzo… i że w sumie to tak pół na pół… A później przychodzi taki wieczór jak dziś i zdaję sobie sprawę jak głupie jest to paplanie.
Jakoś mi tak dobrze z tym małym lenistwem, z tym mrozem, nawet z tym lukrem mi dobrze ;)
Po prostu Magia Świąt :)

Składniki (na około 30 pierniczków)

  • 250g mąki pszennej
  • 85g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 200ml miodu
  • 85g masła
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Skórki drobno posiekać.

Suche składniki wymieszać.

Masło i miód podgrzać w garnuszku.
Jak masło się rozpuści, zdjąć z ognia i przestudzić.

Przestudzoną masę dodać do suchych składników.
Dodać kandyzowane skórki.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia.

Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Z ciasta formować kulki.
Układać je na papierze i delikatnie spłaszczyć ręką.

photobucket.com

photobucket.com

Piec w temp. 180°C przez 15 minut.
Nie wydłużać czasu pieczenia.

Wyciągnąć z piekarnika, odczekać chwilkę i wystudzić na kratce.

photobucket.com

Na następny dzień polukrować :)

Lukier

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki wrzącej wody

Cukier puder zalać wrzącą wodą.
Całość rozetrzeć łyżką do uzyskania gładkiej masy lukrowej :)

Smacznego!

photobucket.com

Przepis z niezawodnych Moich Wypieków.

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Lebkuchen

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s