Kruche ciasteczka kakaowe z sezamem

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Bo jest u nas taka cukiernia, którą dosyć często się odwiedzało.
Bo mieli tam takie dobre ciasteczka.
Bo się ich zachciało.

Spróbowałam odtworzyć smak i wygląd. Myślę, że udało się już za drugim podejściem :)
Są bardzo kruchutkie, mocno kakaowe, mało słodkie i ekspresowe w wykonaniu. Praktycznie w pół godzinki ciasteczka były już na stole.
Możliwe, że będę jeszcze z nimi eksperymentowała. Od razu Was o tym poinformuję :)
Tymczasem…

——–
MAŁA AKTUALIZACJA :)

Zrobiłam je raz jeszcze, ale tym razem z brązowym cukrem i wyszły chyba jeszcze lepsze! Moim skromnym zdaniem :) Proponuję wypróbować dwie wersje. Im więcej ciastek, tym lepiej!

Składniki (na 12 ciastek):

  • 120g masła (w temp. pokojowej)
  • 100g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru pudru (lub 3 łyżki miałkiego brązowego cukru)
  • czubata łyżka kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 łyżki sezamu

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki połączyć z przesianym cukrem pudrem i kakao.

Masło zmiksować do uzyskania w miarę kremowej masy.
Dodać suche składniki (można na dwa razy) i zmiksować.
Dodać aromat i sezam. Zmiksować.
Masa powinna być gęsta.

Z masy formować kulki i układać je na blaszce.
Delikatnie spłaszczyć widelcem (moczonym w wodzie, co by się nie lepiło ;))

Piec w temp. 180°C przez około 15-20 minut.

Wystudzić na kratce.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Kruche ciasteczka kakaowe z sezamem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s