Cynamonowy torcik bezowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Ale dawno nie robiłam bezy.
A zostało mi ostatnio kilka białek od takiej jednej pyszności, którą mam nadzieję niedługo wstawić :)
Więc więc więc białka wykorzystane podczas eksperymentu z torcikiem pani Doroty. Powiem tak, robiło się bardzo szybko (jak prawie każdą bezę), a później… później było tylko słooodko! Tak konkretnie słodko. Ale co tam, raz na jakiś czas można, prawda? :)

Najlepsze jest to, że zrobił się ostatnio jabłecznik i znowu mam pod ręką kilka białek :) To jaki torcik tym razem? :)

Składniki na bezę (dwa blaty, każdy 18cm) :

  • 3 białka
  • 150g drobnego cukru
  • pół łyżki cynamonu
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Odrysować dwa koła o średnicy ok. 18cm -> można użyć tortownicy do odrysowania :)

Białka ubić do sztywności.
Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo.

Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Kiedy skończymy dodawać cukier, jeszcze chwilkę pomiksować.

Dodać przesiany cynamon.
Zmiksować do połączenia.

Masę podzielić na pół. Wyłożyć na papier do pieczenia i płaską szpatułką starać się wyrównać bezę.

Obie bezy posypać posiekanymi orzechami.

Piec w temp. 140°C przez około godzinę.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc :)

Krem cynamonowy -> przygotować na kilka godzin przed podaniem :)

  • 250ml kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Kremówkę zmiksować z mascarpone do otrzymania w miarę gęstego kremu.
Pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i cynamon. Zmiksować.

Dodatkowo:

  • pół małego słoiczka powideł śliwkowych

Wykonanie:

Na dolny blat bezowy wyłożyć powidła. Rozsmarować.
Na powidła wyłożyć krem. Wyrównać.
Całość przykryć drugim blatem bezowym. Można chwilkę schłodzić w lodówce… i podawać! :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Cynamonowy torcik bezowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s