Tort Dacquoise z daktylami

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Dzień dobry.
Ta beza jest dużo lepsza niż cynamonowa. Cóż mogę więcej powiedzieć..? Zachwalałam tamtą, prawda. Ale jeśli macie wybierać, wybierzcie tę. Jest fantastyczna. Nie żartuję. Zrobiłam ją dwukrotnie w ciągu ostatniego tygodnia i planuję zrobić raz jeszcze :) To chyba mówi samo za siebie :)
Podobno ta beza smakuje jak ta od Sowy… Naprawdę nie wiem, czy jest taka jak ta od Sowy czy może od innego ptaszydła, ale jedno jest pewne – uwielbiam panią Dorotę za ten przepis :) I to dla niej wielkie brawa :)

Udało mi się ostatnio zdobyć nowe grono testerów, co mnie bardzo cieszy :) Próbowali. Wszyscy żyją ;P

A beza…
Bardzo słodka, bardzo dobra, bardzo jedna z ulubionych.
Zapamiętajcie ją :)

Składniki na bezę (dwa blaty, każdy 18cm) :

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150g drobnego cukru
  • łyżka brązowego cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 5 suszonych daktyli

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Odrysować dwa koła o średnicy ok. 18cm -> można użyć tortownicy do odrysowania :)

Daktyle drobno pokroić.

Cukry wymieszać.

Białka z solą ubić do sztywności.
Zacząć dodawać wymieszane cukry, łyżka po łyżce, stopniowo.

Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Kiedy skończymy dodawać cukier, jeszcze chwilkę pomiksować.

Dodać sok z cytryny.
Zmiksować do połączenia.

Dodać pokrojone daktyle.
Wymieszać szpatułką.

Masę podzielić na pół. Wyłożyć na papier do pieczenia i płaską szpatułką starać się wyrównać bezę.

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Włożyć bezy do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140°C. Piec przez około półtorej godziny.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc :)

Krem kajmakowo-daktylowy

  • 150ml kremówki
  • 125g mascarpone
  • 75g masy kajmakowej
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 8 suszonych daktyli, drobno posiekanych

Mascarpone wymieszać z kajmakiem do połączenia.

Kremówkę ubić do sztywności.
Dodać do kremu i delikatnie wymieszać szpatułką.

Dodać orzechy i daktyle i całość wymieszać.

Wykonanie:

Na dolny blat bezowy wyłożyć prawie cały krem. Wyrównać.
Całość przykryć drugim blatem bezowym.
Wyłożyć resztę kremu. Wyrównać.
Oprószyć kakao.
Można chwilkę schłodzić w lodówce… i podawać! :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

7 uwag do wpisu “Tort Dacquoise z daktylami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s