Pączki

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Tłusty Czwartek… i wszystko jasne.

Pierwszy raz pączki robiłam w zeszłym roku. Jedyne co pamiętam to to, że były BARDZO dobre i BARDZO koślawe :)
Jeśli chodzi o ten rok, mogę powiedzieć, że trzymam się swoich BARDZO wysokich standardów ;P Tak tak, na smaku nie straciły nic a nic… na koślawości również ;P

Wypróbowałam dwa przepisy od pani Doroty w poszukiwaniu tego najlepszego.
Ten przepis pochodzi z mojej późno-wieczornej produkcji (uwielbiam piec po nocach :))
Dodam jeszcze jeden przepis, tak na przyszłość :)

Ciasto – 5+
Smak – 5

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Składniki (na około 25 małych pączków):

  • 600g mąki pszennej
  • 10g suchych drożdży
  • 70g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki rumu
  • powidła śliwkowe
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać.
Dodać suche drożdże i sól. Wymieszać.

Mleko troszkę podgrzać z cukrem do rozpuszczenia cukru.

Masło roztopić.
Przestudzić.

Jajka roztrzepać widelcem.

Letnie mleko dodać do mąki. Zacząć wyrabiać ciasto.
Dodać roztrzepane jajka. Wyrabiać, wyrabiać, wyrabiać.

Dodać rum… Nadal wyrabiać :)

Pod koniec dodać roztopione masło i całość wyrobić do uzyskania gładkiej elastycznej masy.
Ciasto powinno odchodzić od łapek :)

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia (około 1,5h)

Po tym czasie ciasto wyrobić raz jeszcze. Tym razem krótko :)
Rozciągnąć lub rozwałkować. Nie za cienko :)

Szklankę maczać w mące i wycinać z ciasta pączki.
(Można jeszcze te wykrojone pączusie dokładniej dłońmi uformować w kulki :))

Pączki zostawić do napuszenia na blacie oprószonym mąką.

Olej podgrzać do temp. 175°C.
Pączki smażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony.

Wyciągnąć z garnka. Osuszyć na ręczniku papierowym.
Nadziewać powidłami przy użyciu specjalnej szprycy z długą końcówką.

Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem :)

Smacznego!

photobucket.com

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Pączki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s