Pączki – przepis II

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

I drugie podejście do pączusiów :)
Okazało się, że wystarczy, żeby nikt mi nie patrzył na ręce przy pieczeniu, a pączki rosną w tajemniczych okolicznościach dwukrotnie ;P Po prostu uwielbiam wypieki w wersji xxl! Czy to ciastka (właściwie to ciacha!), czy to batoniki, czy pączki właśnie :)

Tym razem wykorzystałam ten przepis :)
Wybaczcie, że wygląda na bliźniaczo podobny do poprzedniego wpisu, ale tak naprawdę wykonanie nie różni się praktycznie niczym. Postanowiłam więc zaoszczędzić chwilkę na blogowaniu ;)

Co do ocen, będą się jednak troszkę różnić.
Ciasto – 4+
Smak – 5+

Sami musicie zdecydować, którą opcję wybieracie ;)

Składniki (na około 30 dużych pączków):

  • 1kg mąki pszennej
  • 21g suchych drożdży
  • 120g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 6 żółtek
  • jajko
  • 500ml mleka
  • 40ml spirytusu
  • pół laski wanilii (lub 16g cukru waniliowego)
  • sok z jednej cytryny i otarta z niej skórka
  • powidła śliwkowe
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać.
Dodać suche drożdże i sól. Wymieszać.

Mleko troszkę podgrzać z cukrem do rozpuszczenia cukru.

Masło roztopić.
Przestudzić.

Żółtka z jajkiem roztrzepać widelcem.

Letnie mleko dodać do mąki. Zacząć wyrabiać ciasto.
Dodać roztrzepane jajka. Wyrabiać, wyrabiać, wyrabiać.

Dodać spirytus, skórkę i sok z cytryny. Nadal wyrabiać.

Pod koniec dodać roztopione masło i całość wyrobić do uzyskania gładkiej elastycznej masy.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia (około 1,5h)

Po tym czasie ciasto wyrobić raz jeszcze. Tym razem krótko :)
Rozciągnąć lub rozwałkować. Nie za cienko :)

Szklankę maczać w mące i wycinać z ciasta pączki.
(Można jeszcze te wykrojone pączusie dokładniej dłońmi uformować w kulki :))

Pączki zostawić do napuszenia na blacie oprószonym mąką.

Olej podgrzać do temp. 175°C.
Pączki smażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony.

Wyciągnąć z garnka. Osuszyć na ręczniku papierowym.
Nadziewać powidłami przy użyciu specjalnej szprycy z długą końcówką.

Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Pączki – przepis II

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s