Owsiane ciasto czekoladowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Ciasto z tych ekspresowych.
Żadnego miksera. Łyżka jako element mieszający ;)
Chyba założę oddzielną kategorię „bez miksera”… Przydatne :)

Znalazłam je w Rustykalnej Kuchni i przyznaję, że skusiły mnie przede wszystkim przepiękne zdjęcia. Tak, jemy oczami. Nie da się zaprzeczyć :)
Jedyne co zmieniłabym w przepisie to czas pieczenia. U mnie godzinka to w sam raz. Ale to dlatego, że lubię ciasta wilgotne, cięższe :)

Awaryjny pomysł na małe co nieco do kawy :)

Składniki (forma 20x10cm lub tortownica 18cm):

  • 120g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao (trzy konkretne łyżki)
  • 3 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 180g brązowego cukru (drobny najlepszy)
  • 140g mąki owsianej (lub zblendowanych na mączkę płatków owsianych)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, aż masa stanie się jednolita i bezgrudkowa : )
Odstawić na chwilkę, niech przestygnie.

Kakao wymieszać z cukrem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka roztrzepać widelcem.

Do przestudzonej czekolady dodać jajka i aromat. Całość wymieszać łyżką.
Dodać cukier z kakao. Wymieszać łyżką.
Na koniec dodać mąkę i całość raz jeszcze zamieszać do połączenia. Łyżka w zupełności wystarczy :)

Masę przelać do formy.
Piec w temp. 175°C przez około 60 minut.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Owsiane ciasto czekoladowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s