Bułki pszenne

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Tyle co ja się ostatnio nawyrabiałam ciasta drożdżowego…
Ze dwa razy grahamki, dwa razy te bułeczki i chyba… ciasto na pizzę..? I to wszystko w nieco ponad tydzień. Jakoś tak :)
Ćwiczę mięśnie ;P

Bułeczki zrobiłam, bo tak bardzo przypominały mi wyglądem nasze bułki poznańskie.
Są bardzo smaczne, to z pewnością. Ale czy moje ulubione? Sama nie wiem :) Pozostanę chyba jednak przy ciemnym pieczywie :)

Składniki (na 6 dużych bułek):

  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7g drożdży instant (albo 15g świeżych)
  • łyżeczka cukru
  • 120ml mleka
  • 175ml ciepłej wody

Mąkę przesiać.
Dodać sól.

Mleko delikatnie podgrzać.
Drożdże rozpuścić w mleku razem z cukrem.

W misce z mąką zrobić na środku dołek.
Wlać do niego mleko z drożdżami.
Zasypać mąką i odstawić na 15-20 minut.
Drożdże zaczną fajnie bąbelkować :)

Po tym czasie masę troszkę wyrobić.
Dodać letniej wody i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. No i oczywiście będzie odchodziło od rąk :)

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. półtorej godziny)

Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, wyrobić je raz jeszcze. Tym razem tylko chwilę.
Podzielić je na 6 części i uformować bułeczki.
Obsypać mąką i pozostawić do urośnięcia na jakieś 30 minut.

Po tym czasie drewnianą szpatułką zrobić przedziałek w każdej bułeczce (praktycznie do samej blachy)
Zostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.

Piec w temp 230°C przez około 13-15 minut.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Źródło – Moje Wypieki.

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Bułki pszenne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s