Tort bezowy z marakują

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Jedna z moich największych bez!
Jakoś tak wyszło :)

Jak dla mnie jest bardzo słodka, ale zdania są podzielone. Testerzy mówili, że jak na bezę do słodkości jeszcze jej trochę brakuje :)
Chyba jedyne wyjście to sprawdzić samemu :)

Polecam! Krem jest przepyszny… jak to zwykle z marakują bywa :)

Składniki na bezę (dwa blaty, każdy około 20cm):

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300g drobnego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Odrysować dwa koła o średnicy ok. 20-24cm.

Białka z solą ubić do sztywności.
Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo.

Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Kiedy skończymy dodawać cukier, jeszcze chwilkę pomiksować.

Dodać sok z cytryny.
Zmiksować do połączenia.

Masę podzielić na pół. Wyłożyć na papier do pieczenia i płaską szpatułką starać się wyrównać bezę.

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Włożyć bezy do piekarnika. Po jakichś 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140°C. Piec przez około półtorej godziny.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc :)

Krem z marakui:

Curd wymieszać z mascarpone łyżką do połączenia.

Kremówkę ubić na sztywno.
Dodać do kremu i delikatnie wymieszać szpatułką.

Wykonanie:

Na dolny blat bezowy wyłożyć cały krem. Wyrównać.
Całość przykryć drugim blatem bezowym.
I jeść :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Inspirejszyn :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s