Sernik z miodem, syropem klonowym i cynamonem

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Zatęskniłam za serniczkami.
Ten ma dużo elementów rozgrzewających, ale według mnie najbardziej wyczuwalny jest cynamon (za którym przepadam!)
Orzeszki ziemne bardzo fajnie współgrają ze smakiem sernika… Właściwie to mam wrażenie, że trochę skradły całe szoł ;P Co niektórzy woleli je bardziej niż ciasto ;P

Bardzo szybko się robi.
Wygląda dosyć efektownie.
Smak nietypowy.
Próbujemy!
Od pani Dorotki.

Składniki na spód i boki (forma 21cm):

  • 180g herbatników petitków
  • 60g roztopionego masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Ciastka mocno pokruszyć albo zmielić w maszynce do konsystencji piasku. Dodać roztopione masło, cynamon i sól i wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, spód i boki. Docisnąć i wyrównać.

Zostawić w lodówce na czas przygotowania masy serowej :)

Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 100g miodu
  • 50g syropu klonowego
  • pół szklanki kremówki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu

Twaróg chwilkę zmiksować albo zmielić.

Zacząć dodawać jajka, miksując krótko po dodaniu każdego.
Nie miksujemy za długo. Tylko do połączenia składników.

Miód połączyć z syropem klonowym.
Dodać do masy serowej. Zmiksować do połączenia.

Dodać kremówkę. Zmiksować.

Na koniec do masy serowej przesiać mąkę z cynamonem.
Zmiksować do połączenia.

Masę wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.

Piec w temp. 150°C przez około 60-70 minut.

Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

photobucket.com

Orzechy karmelizowane miodem:

  • 100g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 20g masła
  • łyżka miodu
  • łyżka syropu klonowego

Orzechy podprażyć na patelni.

Masło roztopić z miodem i syropem. Zagotować. Zdjąć z ognia.
Dodać orzechy.
Na małym ogniu podgrzewać całość, cały czas mieszając.
Po jakichś 2-3 minutach miód z syropem skarmelizują się i oblepią orzeszki :)

Przełożyć na talerz.
Wystudzić.

Po wystudzeniu orzechy wyłożyć na sernik.

Całość polać 50g roztopionej gorzkiej czekolady :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Sernik z miodem, syropem klonowym i cynamonem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s