Lody kawowe z whisky

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Jak tylko przeczytałam przepis na te lody, wiedziałam, że muszą być nieziemskie w smaku… Nie spodziewałam się jednak, że wskoczą do mojej Top3 :)
Mocno kawowe. Alkohol fajnie podkręca smak. No i nie zamarzają na kamień :)
Kolejny z przepisów, do których będę wracała jeszcze nie raz.
Proponuję zajrzeć do Raz a dobrze. Pyszna strona :) Bardzo dziękuję za ten przepis!

Składniki (na ok. 800-900ml):

  • 4 żółtka
  • 150ml mleka
  • 150g muscovado
  • 150ml kawy (zaparzyłam 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • 300ml kremówki
  • 2 łyżki whisky

Mleko podgrzać z muscovado do momentu rozpuszczenia cukru.
Zdjąć z palnika.
Troszkę przestudzić.

Żółtka roztrzepać.
Dodać do nich trochę ciepłego mleka. Zamieszać.
Dodać jeszcze troszkę. Zamieszać ponownie.
Ocieplanie jajek jest bardzo istotne ;P

Przelać masę jajeczną do mleka.
Ponownie podgrzewać do momentu wrzenia, cały czas mieszając.
Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć z palnika.
Nie gotować! :)

Do ciepłej masy dodać kawę, kremówkę i alkohol.
Wystudzić.

Zostawić w lodówce na noc.

Na drugi dzień miksujemy masę i przekładamy do zamrażalnika.

Co 1,5h wyciągamy masę i chwilę miksujemy, żeby pozbyć się kryształków lodu :)

Kiedy lody będą na tyle twarde, że nie da ich się miksować, zostawiamy je w zamrażalniku :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Lody kawowe z whisky

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s