Sernik kokosowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Wyglądał tak pięknie na zdjęciach, że musiałam się na niego zaczaić. I to połączenie wydawało mi się takie trafione. I jakoś tak gustownie się prezentował… No, wszystko za nim przemawiało :)
I rzeczywiście, sernik zebrał same pochwały! Duża zasługa tego musu czekoladowego, to z pewnością :)

Jak widać, jakoś mi tęskno za serniczkami ostatnio :)
To może jeszcze jakiś w najbliższym czasie? :)

Składniki na spód (forma 24cm):

  • 150g herbatników petitków
  • 20g wiórków kokosowych
  • 30g roztopionego masła
  • 30g mlecznej czekolady
  • łyżka kakao

Masło roztopić z czekoladą i kakao.

Ciastka zmielić. Dodać roztopione składniki i wiórki i całość zblednować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową. Docisnąć i wyrównać.

Podpiec w temp. 180°C przez około 10 minut.

Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu śmietankowego
  • 125ml śmietanki kokosowej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 125ml kremówki
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 50g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej

Twaróg zmiksować ze śmietanką kokosową.

Dodać cukier i chwilkę zmiksować.

Zacząć dodawać jajka, miksując krótko po dodaniu każdego.
Nie miksujemy za długo. Tylko do połączenia składników.

Dodać kremówkę, likier i wiórki. Ponownie chwilkę zmiksować.

Na koniec do masy przesiać mąkę. Zmiksować.

Masę wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.

Piec w temp. 150°C przez około 50 minut.

Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

Mus czekoladowy:

  • 200g mlecznej czekolady
  • 40ml likieru kokosowego
  • 350ml kremówki

Czekoladę posiekać.

Kremówkę podgrzać do momentu wrzenia.
Zdjąć z palnika.
Dodać posiekaną czekoladę i likier. Odstawić na chwilkę.
Po chwili całość wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Wystudzić.

Zostawić w lodówce na około 12 godzin.

Na drugi dzień, mocno schłodzoną masę ubić do uzyskania gęstego kremu.
Przełożyć na wystudzony sernik :)
I hop siup do lodówki do schłodzenia :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

7 uwag do wpisu “Sernik kokosowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s