Tort kokosowo – porzeczkowy

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Witam poświątecznie!
Jak tam? Nie możecie już patrzeć na słodycze i ciasta? Eee tam, to chwilowe :)

Właściwie właśnie teraz po tym naszym tradycyjnym obżarstwie powinnam wstawiać swoje soczki odtrutkowe… Ale jak zwykle zrobię na przekór ;P Wszakże, niektórzy cierpieli 40 dni postu i może teraz chcą sobie to odbić? ;)

Torcik kokosowy znalazłam tutaj. Zamieniłam tylko dżemiki, bo jakoś truskawkowy mi nie podchodził (czekam na sezon ;))
Pierwszy raz robiłam go już jakiś czas temu, ale był na specjalne urodzinowe zamówienie, więc nie było możliwości rozkrajania, fotografowania itp :)
Tym razem troszkę się nad nim poznęcałam przed skosztowaniem.

Torcik jest mocno kokosowy. Czarna porzeczka przyjemnie przełamuje ten smak (nie wiem czy z truskawkami nie byłoby za słodko… hmm, muszę kiedyś spróbować). Jest dosyć mokry, pod warunkiem, że nie zapomnicie zostawić mleczka kokosowego na noc w lodówce. Wytrąci się wtedy więcej wody kokosowej potrzebnej do nasączenia.
Za pierwszym razem robiłam go z całej porcji i wyszedł naprawdę konkretny tort! Przy drugim podejściu zdecydowałam się na połowę porcji, ale i tak było się czym najeść :))
Polecam, ale stanowczo dla fanów kokosa!

Składniki na biszkopt (24cm):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z kakao.
Odstawić.

Czekoladę zetrzeć.
Odstawić.

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, stopniowo na kilka podejść :)
Zacząć dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując do otrzymania kremowej konsystencji.
Troszkę do potrwa. Staramy się, aby masa była dosyć gęsta, nielejąca :)

Do masy dodać przesianą mąkę z kakao.
Delikatnie wymieszać szpatułką.
Trzeba uważać, żeby mąka nie opadła na dno naczynia :)

Dodać czekoladę. Całość wymieszać.

Masę wyłożyć do formy. Wyrównać.

Piec w temp. 170°C przez około 50 minut.

Wyłączyć piekarnik, wyciągnąć gorące ciasto i upuścić je z niewielkiej wysokości.
Przełożyć ciasto ponownie do wyłączonego piekarnika do wystudzenia.

Po wystudzeniu, przekroić ciasto na trzy blaty.

Krem kokosowy:

  • 250ml śmietanki kokosowej (gęsta cześć mleka kokosowego)
  • 750g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego

Śmietankę zmiksować krótko z mascarpone.
Dodać przesiany cukier puder, wiórki i likier i całość krótko zmiksować do połączenia.

Nasączenie:

  • woda kokosowa z mleka kokosowego
  • 3 łyżki likieru kokosowego

Oba składniki połączyć.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Blat nasączyć i posmarować połową dżemu.
Na dżem wyłożyć 1/3 kremu. Wyrównać.
Następnie na krem położyć drugi blat.
Nasączyć go.
Posmarować go resztą dżemu.
Na samą górę nałożyć połowę pozostałego kremu. Wyrównać.
Przykryć całość ostatnim blatem.
Nasączyć go.
Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Wyrównać.

Obsypać startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

8 uwag do wpisu “Tort kokosowo – porzeczkowy

  1. Hej, czy mogłabyś mi powiedzieć jaka ilość mleka kokosowego starcza na krem? Bo nie wiem jaką puszkę mam kupić :) Tort wpasował się w mój smak i zamierzam go poczynić na 30tkę narzeczonego :)

      • A jaką firmę polecasz? House of Asia, czy Blue Dragon (chyba nic nie pomieszałam) czy jakąś inną? Choć jak tak sobie przeglądałam, to chyba się zdecyduję na ten tort z konfiturą wiśniową (tylko zamienię ją na porzeczkową), bo wyjdzie taniej ( a muszę zrobić dwa torty urodzinowe)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s