Tort Royal

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Piekę, naprawdę piekę.
Mniej się tutaj udzielam, bo przeważnie piekę torty :) Torty znikają z domu bardzo szybko i, jak to zazwyczaj bywa, znikają w całości. Nawet nie ma kiedy porządnie zdjęcia zrobić :)
Postaram się jednak wstawić kilka przepisów, bo były naprawdę smakowo ciekawe :)

Na pierwszy ogień poszedł Royal znaleziony u Asi. Tort robiony był na urodziny i według mnie sprawdził się idealnie. Wydaje mi się, że bardziej podbije męskie podniebienia, bo jest raczej ciężki i dosyć sycący :)
Możliwe też, że nie każdemu podejdzie krem z masła orzechowego. Jest dosyć charakterystyczny i delikatnie przebija się przez resztę smaków :) Jak dla mnie, fanki masła orzechowego, pychota :)

Tort na pewno z tych „na bogato”.
Prezentuje się elegancko.
Jakby nie patrzeć Królewski…
:)

Biszkopt kakaowy (forma 24cm):

  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • pół szklanki mąki pszennej

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z kakao.
Odstawić.

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, stopniowo na kilka podejść :)
Zacząć dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując do otrzymania kremowej konsystencji.
Troszkę do potrwa. Staramy się, aby masa była dosyć gęsta, nielejąca :)

Do masy dodać przesianą mąkę z kakao.
Delikatnie wymieszać szpatułką.
Trzeba uważać, żeby mąka nie opadła na dno naczynia.

Masę wyłożyć do formy. Wyrównać.

Piec w temp. 170°C przez około 30 minut.

Po wystudzeniu, przekroić ciasto na dwa blaty.

Beza (forma 24cm):

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • pełna łyżka kakao
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier. Jak zawsze powolutku, łyżka po łyżce, cały czas miksując.

Przesiane kakao i mąkę dodać do piany. Dodać sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.

Masę wyłożyć do formy. Wyrównać.

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Po około 20 minutach suszenia bezy, zmniejszyć temperaturę do 120°C.
Suszyć przez kolejne 20 minut.

Wystudzić.

Krem z masła orzechowego:

  • 100g masła orzechowego
  • 50g masła, w temp. pokojowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 125g mascarpone

Wszystkie składniki (oprócz mascarpone) zmiksować do połączenia.
Następnie dodać mascarpone i chwilkę zmiksować aż masa troszkę się napuszy :)

Krem czekoladowy:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 375g mascarpone, w temp. pokojowej
  • 250ml kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jeszcze ciepłą zmiksować krótko z mascarpone.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Dodać (na kilka podejść) do masy czekoladowej, delikatnie mieszając całość szpatułką.

Nasączenie:

  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z jednej limonki
  • 10 łyżek amaretto

Wszystkie składniki połączyć.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200g dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Pierwszy blat nakropić połową nasączenia.
Oprószyć łyżką kakao i pół łyżki kawy.
Wyłożyć dżem. Wyrównać.
Wyłożyć krem czekoladowy -> część zostawić do posmarowania boków tortu.
Przykryć drugim blatem.
Nakropić go resztą nasączenia.
Oprószyć resztą kakao i kawy.
Wyłożyć krem z masła orzechowego. Wyrównać.

Na wierzch położyć bezę :)

Boki posmarować pozostałym kremem czekoladowym.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

5 uwag do wpisu “Tort Royal

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s