Tort Czarny Las

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

A oto i drugi tort.
Zuuupełnie inny niż Royal, zupełnie. Tamten cięższy, z konkretnymi kremami. Ten chyba w wersji bardziej kobiecej :) Leciutka bita śmietana, orzeźwiające wiśnie i… ta prezencja ;)
U Doroty znajdziecie wersję oryginalną. U mnie Czarny Las na tradycyjnym biszkopcie (jakoś tamten mi nie podszedł… ale jeszcze kiedyś popróbuję :)). Zdecydowałam się również wzmocnić troszkę krem używając mascarpone. Tym bardziej,, że tort miał podróżować… Lepiej dmuchać na zimne ;)
Nasączenia też proszę nie żałować. Polecam użyć więcej niż w przepisie :)
Jest bardzo elegancki (chociaż moje umiejętności dekoracyjne pozostawiają jak zwykle wiele do życzenia :)), lekki i wychodzi naprawdę spooory :)
Panowie też nie powinni narzekać na taki wybór. Mój Tato zajada się aż miło :)
Polecam!

Składniki na biszkopt (forma 24cm)

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia (przypadkowo pominęłam :))

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki przesiać z kakao. Odstawić.

Białka oddzielić od żółtek.
Zacząć ubijać białka po chwili dodając cukier.
Dodawać żółtka (jedno po drugim) nadal ubijając.

Miksować aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę :)

Do masy jajecznej dodać część mąki i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )

Masę przelać do formy.

Piec przez około 60 minut w temp. 160°C.

Wystudzić.
Przekroić na 3 blaty.

Nasączenie:

  • 80ml kompotu z wiśni
  • 80ml likieru wiśniowego

Połączyć oba składniki.

Wiśnie w kisielu:

  • 150ml kompotu z wiśni
  • 50ml likieru wiśniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 700g wiśni z kompotu (odsączonych)

Wszystkie składniki (oprócz wiśni) połączyć, podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Kiedy masa się ściągnie i zacznie przypominać kisiel, zdjąć z ognia.
Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać aż kisiel oblepi owoce :)
Zostawić do wystudzenia.

Krem śmietanowy:

  • 750ml kremówki (u mnie 33%)
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i przesianym cukrem pudrem.

Wykonanie:

Dolny blat nasączyć.
Wyłożyć na niego połowę wiśni w kisielu.
Na wiśnie wyłożyć 1/4 kremu śmietanowego. Wyrównać.
Krem przykryć drugim blatem.
Porządnie go nasączyć :)
Wyłożyć resztę wiśni.
Przykryć je 1/3 pozostałego kremu. Wyrównać.

photobucket.com

photobucket.com

Na górę położyć ostatni blat.
Nasączyć go.
Wyłożyć resztę kremu śmietanowego na górę i boki tortu :)

Przystroić wedle upodobania :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

A to inna wersja :)

photobucket.com

Advertisements

6 uwag do wpisu “Tort Czarny Las

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s