Klasyczne tiramisu

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie mam u siebie przepisu na najzwyklejsze (niezbyt adekwatne słowo jeśli mówimy o tym deserze :)) klasyczne tiramisu… Faux pas ;)
Czas na poprawę :)
W mojej wersji mocno nasączone, takie jak lubimy. Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach – takie jest tiramisu z tego przepisu… (uwaga, zaczynam rymować ;P)
Robiłam krem bez dodatku ubitych białek, dlatego był troszkę bardziej gęsty i ścisły. Jeśli chcecie, żeby Wasz był delikatniejszy, wmieszajcie ubitą pianę i ju :)

Tak patrzę na zdjęcia i są chyba dosyć chaotyczne… Robiłam je w pośpiechu, bo deser znikał aż miło :) Mam jednak nadzieję, że wyglądają wystarczająco smacznie, żebyście się skusili :)
Moim skromnym zdaniem, idealna propozycja na Dzień Ojca :)

Składniki (tortownica 24cm):

  • szklanka kawy rozpuszczalnej (zaparzyłam 6 łyżeczek kawy) -> do wystudzenia
  • 80ml + 20ml amaretto
  • duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 4 żółtka
  • ok. 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 500g mascarpone
  • 2 białka (opcjonalnie)
  • kakao do oprószenia

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wystudzoną kawę wymieszać z amaretto.

Biszkopty maczać obustronnie w kawowo-alkoholowej mieszance -> powinny być całkiem dobrze nasiąknięte, ale nierozpadające się :)
Układać na spodzie tortownicy.

Zacząć ubijać żółtka, dodając do nich po chwili cukier.
Ubijamy dosyć długo, aż masa będzie gęsta i bardzo kremowa.
Może to zająć do 8 minut :)

Do masy jajecznej dodać mascarpone. Dokładnie wymieszać (Ja dosłownie chwilkę zmiksowałam)
Wlać pozostały alkohol i ponownie chwilkę zmiksować.
Ale tylko do połączenia :)

(opcjonalnie)
W osobnym naczyniu ubić białko na pianę i delikatnie, bardzo delikatnie wmieszać w masę kremową.

Połowę kremu wyłożyć na biszkopty.
Oprószyć przesianym kakao.

Wyłożyć kolejną porcją namoczonych biszkoptów.
Na biszkopty reszta kremu. Wyrównać.
Oprószyć przesianym kakao.

Formę można przykryć folią aluminiową.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Klasyczne tiramisu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s