Tarta z masą daktylowo-śliwkową

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Nie wierzę w przypadki, ale ta tarta zrobiła się przypadkowo ;)
Że niby mazurek w czerwcu? A gdzie tam! Miało być coś zupełnie innego. Spód nie wyszedł taki jaki miał wyjść, więc zaczęłam kombinować… I wyszło naprawdę pyszne ciasto! Takie nietypowe w smaku…
Ale przyznaję, że wstawiam ten przepis przede wszystkim ze względu na kruchy spód… Jest obłędny. Właściwie nie wiem czy powinnam mówić „kruchy”, bo to ciasto jest takie… półfrancuskie :)
Podejrzewam, że gdybym się nastawiła, że będę robiła ciasto półfrancuskie, nie wyszłoby takie dobre ;P

Następnym razem wypróbuję ten spód z innymi dodatkami… No i oczywiście powalczę, żeby tarta wyglądała tak jak sobie zaplanowałam :)

Składniki (forma do tarty 26cm):

  • 175g mąki pszennej
  • 130g zimnego masła
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • 35ml mleka
  • żółtko

Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.
Żółtko roztrzepać z mlekiem.
Dodać do mąki.
Zagnieść do uzyskania jednolitej zbitej masy.

Uformować kulę z ciasta, delikatnie spłaszczyć i schłodzić w lodówce.

Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kilka milimetrów. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty.
Spód ponakłuwać widelcem.

Piekarnik nagrzać do 220°C.
Po włożeniu ciasta, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez około 25-30 minut.

Wyjąć z piekarnika.
Wystudzić.

Masa daktylowo-śliwkowa:

  • szklanka suszonych daktyli
  • pół szklanki suszonych śliwek
  • jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół szklanki wody

Jabłko obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przełożyć do garnka.
Zagotować.
I tak pogotować je jeszcze chwilkę na małym ogniu aż owoce troszkę zmiękną. Jakieś 5-8 minut.

Całość zmiksować blenderem na gładką masę :)

Wyłożyć na upieczony spód.

Można posmarować roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Masa znaleziona tutaj :)

A ten obłędny spód tutaj :)

Reklamy

6 uwag do wpisu “Tarta z masą daktylowo-śliwkową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s