Tarta porzeczkowa

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Ogrom porzeczek!
Zrobiły się już dżemiki (nie wiem dlaczego nie zostało to udokumentowane ;)), zrobiły się przekwaśne, oj przepraszam, przepyszne lody porzeczkowe… Przyszedł czas na drugie podejście do tarty.

Od razu uprzedzam, że z tym ciastem pracuje się trochę gorzej niż z tym z poprzedniej tarty. Szczególnie jeśli chodzi o wałkowanie. Ale metoda ugniatania ciasta paluchami zdała egzamin :)

Sama tarta to jest to co lubię :)
Kwaśnaaaa! Rześkaaa!
Spróbowałam, a tu gdzieś jeszcze przebija się smak kokosa… Faaajnie :)
Najlepsza jeszcze na ciepło.
Jeśli lubicie szarlotki prosto z piekarnika, ta tarta zdobędzie Wasze serca :) Yyy, żołądki ;)

Składniki (forma do tarty 26cm):

  • 250g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • szczypta soli
  • spora łyżka kwaśnej śmietany 18%

Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.

Zacząć zagniatać ciasto.
Dodać śmietanę.
Zagnieść do uzyskania jednolitej zbitej masy.

Uformować dwie kule z ciasta, jedną większą od drugiej (70-30).
Schłodzić w lodówce.

Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kilka milimetrów. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty.
(Można też wyłożyć formę ciastem ugniatając je paluszkami :))

Schłodzić w lodówce.

Masa kokosowa:

  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki wymieszać.
Wyłożyć na schłodzony spód.

Masa porzeczkowa:

  • 500g czerwonych porzeczek
  • 5 łyżek cukru

Porzeczki opłukać. Pozbyć się gałązek.
Wymieszać je z cukrem.
Wysypać na masę kokosową.

Rozwałkować resztę ciasta.
Wyciąć paski i wyłożyć na wierzch tarty :)

Piec w temp. 190°C przez ok. 50 minut.
(Można zmniejszyć do 180°C na ostatnie 10 minut pieczenia)

Właściwie nie powinnam tego polecać, ale… można jeść ciepłe!!!

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Znalezione na Kwestii Smaku.

Advertisements

9 uwag do wpisu “Tarta porzeczkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s