Lody cytrynowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Niespodzianka!
Jestem!

Wpadłam na chwilę zagubiona w gąszczu nowych obowiązków, ale też pasji :)
A że wychodzę z założenia, że lepiej robić jedną, dwie rzeczy porządnie niż pięć po łebkach, stąd chwilowa przerwa.

Banalnie prosty przepis dla leniuchów, którzy lubują się w orzeźwiających smakach.
Dzięki tym lodom, między innymi, udało się przeżyć tegoroczne upały :)

Składniki (na ok. 1,2l):

  • 3/4 szklanki soku z cytryny (około 5 cytryn)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki kremówki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki likieru cytrynowego (opcjonalnie, ja nie dałam, bo nie miałam ;P)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Po tym czasie miksujemy masę co godzinę (lub półtorej :)) i przekładamy do zamrażalnika.
Kiedy lody będą na tyle twarde, że nie da ich się miksować, zostawiamy je w zamrażalniku :)

LUB przelewamy schłodzoną masę do maszyny do lodów (love it!) i za pół godzinki mamy gotowe lody :))

Czy może być prościej? :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Przerobiony przepis z książki pani Doroty :)

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Lody cytrynowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s