Biscotti z syropem klonowym

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Chciałam tak jeszcze przed samymi Świętami wpaść tutaj na chwilę, zostawić przepis i podzielić się kilkoma przemyśleniami.

Pierwsze zadanie wykonane :)
Drugie będzie za chwilkę również odhaczone… Wcisnę tylko przycisk Publish, i ju :)
Co do trzeciego, chyba właśnie jestem w trakcie :)

Ciasta już prawie upieczone. Wiedeński jeszcze rośnie w piekarniku, ale już bliżej niż dalej.
Słodkości pełno wokół… Ciężko sobie odmówić. W ten oto sposób pierniczki znikają jeden po drugim… plus te chrupiące biscotti… Eee, nie ma sensu sobie odmawiać :)

Życzę wszystkim pięknych Świąt. Spokojnych.
Zauważyliście, że coraz częściej życzymy sobie spokoju..? Oj, brakuje nam tego. Gdzieś się gubimy w tym pędzie, jedni mniej, inni bardziej, ale gubimy się chyba wszyscy. Nie wiem kiedy minęło ostatnie pół roku, nie mam pojęcia. Staram się nie marnować dni, godzin, minut… a mimo wszystko, coś umyka.

Niech Wam nic nie umknie. Oczy szeroko otwarte.
Dobrze jest patrzeć, ale jeszcze lepiej widzieć.
Dobrze jest słuchać, ale jeszcze lepiej słyszeć.

Pięknych Świąt.

Składniki (na ok. 40 sztuk):

  • 2 jajka
  • 150g drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • niepełna łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100-120g orzechów włoskich (z grubsza posiekanych)

Formę oprószyć mąką.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.

Przy użyciu rózgi kuchennej lub widelca roztrzepać jajko z cukrem.
Dodać mąkę. Chwilkę zmiksować.
Dodać syrop i aromat. Ponownie chwilkę zmiksować.
Wsypać orzechy i raz jeszcze zmiksować.

Można przełożyć masę na chwilę do lodówki – będzie łatwiej formować :)

Po chwili…
… z masy uformować dwie rolady –> można blat obsypać mąką albo mieć mokre łapki :)
U mnie każda miała około 30cm.

Ułożyć na blasze i piec :)
Piec w temp. 175°C przed około 20-25 minut.
Rolady powinny przybierać kolor złota :)

Po tym czasie, wyjąć i przestudzić.
Ale nie całkowicie!
Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, pokroić je z ukosa na ok. 1cm kawałki.

Ułożyć ciasteczka poziomo na blaszce i suszyć w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut –> po ok. 7 minut z każdej strony :)

Wyjąć i… niekoniecznie wystudzić przed spożyciem ;P

Smacznego!

Od Dorotki.

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Biscotti z syropem klonowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s