Sernik toffi bez pieczenia

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Była chwilowa, ale za to bardzo intensywna faza na serniki! Dlatego pojawią się przepisy dwa, sia la la ;)

A tak poważnie, do zrobienia tego serniczka skłoniło mnie kilka rzeczy… Po pierwsze, nigdy nie robiłam sernika z samego mascarpone, więc trzeba było wypróbować. Po drugie, po raz kolejny związane z „nigdy” – nigdy nie przygotowywałam sernika na zimno, więc patrz wyżej, trzeba było wypróbować :) Po trzecie, zdjęcie z oryginalnego przepisu od Sosny prezentowało coś tak obłędnie apetycznego, że ciężko było sobie odmówić :) I wreszcie po czwarte, wszystkie składniki czekały już grzecznie w domku, co by w końcu zrobić z nich pożytek :)
Ach, i najważniejsze! Ten sernik miał przekonać AntySernikową Osóbkę, że serniki wcale takie tragiczne nie są :) Czy się udało? Wydaje mi się, że tak :)

Sernik jest kremowo-mazisty. Słooodki i dosyć sycący.
Byłam przekonana, że jak postoi troszkę w cieple, będzie się rozlatywał na wszystkie możliwe sposoby, ale… nie! Mascarpone zdaje egzamin pod każdym względem :)

Tym razem ciasto dla wielbicieli słodkości… Jak to zawsze u Sosny ;)

Składniki na spód (forma 21cm):

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Tortownicę włożyć na chwilę do zamrażalnika.

Czekolady posiekać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Tortownicę wyciągnąć z zamrażalnika.
Masę czekoladową wylać na spód.
Wyrównać i przełożyć ponownie do zamrażalnika aż czekolada nie zgęstnieje :)

Składniki na masę serową:

  • 500g mascarpone
  • szklanka kremówki (33%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Mascarpone utrzeć krótko z cukrem pudrem.

Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.

Do mascarpone zacząć dodawać ubitą kremówkę, mieszając powoli.
Można to zrobić na kilka podejść :)

Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód czekoladowy.
Wyrównać.

Dodatkowo:

  • 150g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 250g kajmaku
  • łyżka masła

Orzeszki podprażyć chwilkę na patelni.

Masę kajmakową podgrzać z masłem do połączenia.
Troszkę przestudzić.

Orzeszki wyłożyć na masę serową.
Polać masą kajmakową.
Wyrównać.
Przełożyć do lodówki i porządnie schłodzić :)

Dowolnie udekorować roztopioną czekoladą.

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Sernik toffi bez pieczenia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s