Sernik „Pijana Śliwka”

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Idę za ciosem :)
Tak jak już ostatnio wspominałam, serniczki zrobiły się dwa, więc dwa przepisy wypadałoby umieścić na Sarence.

Po raz kolejny okazało się, że jedzą oczęta, bo najpierw zakochałam się w zdjęciach tego sernika, a dopiero później przekonałam się, że i smak jest obłędny. No, ale jednak najpierw były zdjęcia ;)
A zdjęcia skąd? A znalazłam to cudo u Małgosi, która prowadzi przepiękny blog Smaki Alzacji. Od razu przyznaję się, że jeszcze jeden przepis Małgosi przykuł moją uwagę, więc pewnie w najbliższej przyszłości (czcze marzenia) postaram się wypróbować jeszcze inny sernik :)

Taka już jestem, że jak zobaczę w tytule przepisu „śliwka w rumie” na 100% będę piekła :) Wytłumaczę to może tak jak zwykłam to robić wcześniej – śliwki lubię bardzo, rum chyba nawet bardziej… no to jak mogłabym nie lubić śliwek w rumie? ;)

Sernik jest bardzo dobry. Śliwka wyraźnie wyczuwalna. Alkohol bez przesady (smuteczek ;P)
Gorąco polecam wielbicielom pijanych śliwek!

Jeszcze tak na marginesie, sernik robiłam z mniejszej proporcji i takie właśnie podaję. Zmieniłam też temperaturę pieczenia, ale to tak chyba bardziej z przyzwyczajenia :)
Aha, i wcale nie ma konieczności przygotowywania śliwek dzień wcześniej! Można przygotować je rano, a wieczorem piec sernik :)
No… to teraz do roboty! :)

Śliwki w rumie —-> Dzień wcześniej!

  • 100g suszonych śliwek
  • rum do zalania śliwek

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy rumem, tak aby praktycznie „utopiły się” w alkoholu :)
Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Później zostawiamy w lodówce (najlepiej na całą noc).

Przed samym pieczeniem, śliwki odsączamy na sicie, a pozostały syrop dodajemy do masy serowej :)

Składniki na spód (forma 18cm):

  • 100g herbatników petitków
  • 2 łyżki masła
  • około 8 okienek gorzkiej czekolady

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciastka zblendować do konsystencji piasku.

Czekoladę roztopić razem z masłem.
Dodać do ciasteczek i całość wymieszać albo ponownie zblendować, aż masa zacznie się lepić.

Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy.
Docisnąć i wyrównać.

Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 300g twarogu śmietankowego
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • pozostały rum z namoczonych śliwek

Twaróg chwilkę zmiksować albo zmielić.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
(Chwilkę trzeba je poubijać :) Masa może się nawet podwoić)

Zacząć dodawać twaróg, można na dwa lub trzy razy, po każdym dodaniu chwilę miksując.

Jeśli pozostał nam jakikolwiek syrop z namoczonych śliwek, dodać go do masy serowej i chwilę zmiksować do połączenia.

Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Wyrównać.
Dodać pijane śliwki i delikatnie zatopić je w masie serowej.

Piec w temp. 150°C przez około godzinę.

Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Polewa:

  • 75g gorzkiej czekolady
  • 50ml kremówki

Czekoladę drobno posiekać.

Kremówkę podgrzać do momentu wrzenia.
Nie gotować!

Dodać czekoladę i zostawić na pół minuty.

Po tym czasie całość wymieszać do uzyskania gładkiej polewy i… wylewamy na ciasto :)

Smacznego!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Sernik „Pijana Śliwka”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s