Rolada Cappuccino

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Podobno w Święta Bożego Narodzenia zwierzęta mówią ludzkim głosem. Okazuje się, że w Wielkanoc też dzieją się rzeczy niewiarygodne… no, może na mniejszą skalę (nawet chyba dużo mniejszą :P), ale dzieją się! Bo jak inaczej nazwać przepis na Sarence po 9 miesiącach (sic!)

To, że tutaj wrócę z kolejnymi przepisami to pewne. Niepewne jest tylko kiedy to się stanie ;)

Tymczasem, rolada z dużą ilością kremu cappuccino. Biszkopt już Wam znany. Krem może będziecie pamiętać z Kostki Cappuccino. W połączeniu, lekka delikatna pychotka :)
Polecam wielbicielom ciast z kremem!

Składniki na biszkopt (forma 34x23cm):

  • 4 jajka
  • 4 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki przesiać z kakao. Odstawić.

Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )

Do masy jajecznej dodać część mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )

Masę przelać do formy. Delikatnie wyrównać.

Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.

Po upieczeniu, biszkopt wyłożyć na papier śniadaniowy lub na lnianą ściereczkę (można obsypać delikatnie cukrem pudrem), tak żeby spód z papierem do pieczenia był do góry. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć biszkopt razem z papierem śniadaniowym (lub ze ściereczką).
Zwijałam wzdłuż krótszego boku :)
Zawinięty wystudzić.

Nasączenie:

  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • łyżka spirytusu
  • łyżeczka cukru pudru (u mnie spora)

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
Przestudzić.

Składniki na Krem Cappuccino:

  • 250g mascarpone
  • szklanka kremówki
  • 60g cappuccino waniliowego (troszkę więcej niż 3/4 szklanki)
  • 3 łyżki cukru pudru

Mascarpone wymieszać łyżką dokładnie z cappuccino.
Kremówkę chwilkę ubić. Jak zacznie się delikatnie pienić, dodać cukier puder i zmiksować na sztywno.
Dodać do masy mascarpone i dokładnie wymieszać.

Biszkopt rozwinąć, nasączyć, posmarować kremem i zwinąć ponownie odrobinę dociskając.
Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce.

Można udekorować polewą czekoladową (czekolada roztopiona z masłem :))

Smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s