Tort z konfiturą wiśniową

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Torty uwielbiam… A te czekoladowo-czekoladowe to już najbardziej (po Tatusiu ;P)

Miał być z powidłami śliwkowymi, ale w trakcie pieczenia okazało się, że powidła wyszły ;P
Stanęło więc na wiśniach i bardzo dobrze :)
Tort jest wilgotny, ale nie ciężki. Mocno nasączony. Powiedziałabym, że nie należy do tych słodszych wypieków, co przemawia na jego korzyść :)
Jak na tort, przygotowuje się go dosyć szybko i bezproblemowo.
Według mnie prezentuje się elegancko na urodzinowym stole :)
Będę do niego wracała… Kto wie, może następnym razem z tymi nieszczęsnymi powidłami? :)

Biszkopt kakaowy (forma 21cm)

  • 5 jajek
  • 140g brązowego cukru
  • 100g mąki pszennej (tortowej)
  • 50g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki można posmarować delikatnie masłem.

Mąkę, kakao i proszę przesiać. Wymieszać.
Odstawić.

Całe jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej i gęstej masy jajecznej.
!!! To ubijanie na biszkopt troszkę zajmuje – 10-12 minut. Masa może zwiększyć objętość nawet trzykrotnie. Zawsze obserwuję końcówki miksera jak zaczynają powoli znikać podczas ubijania :)

I teraz najgorsze…
Do masy jajecznej dodajemy suche składniki (można na dwa razy) i baaaaaardzo bardzo bardzo delikatnie wmieszowujemy je za pomocą szpatułki.
Trzeba uważać, żeby kakao nie opadło na sam spód masy.
Nie mieszać zbyt długo, bo masa zacznie niestety opadać.

Dodajemy olej. Mieszamy do połączenia składników.

Masę przelewamy do formy.
Pieczemy około 35-40 minut w temp. 170°C.

Studzimy przez dłuższy czas w piekarniku… Ja zostawiłam na ponad godzinę. I biszkopt nie opadł! :))

Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.

photobucket.com

Nasączenie

  • 130ml likieru kawowego (troszkę więcej niż pół szklanki)
  • 50ml wody

Krem kakaowo-czekoladowy

  • 400ml kremówki (33%, 36%)
  • 2 łyżki mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • spora łyżeczka kakao
  • 50g mlecznej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Odstawić do ostudzenia.

Zimną kremówkę ubić z zimnym mascarpone do uzyskania konsystencji kremu.
Nie miksować za długo, krem by się zwarzył.

Dodać roztopioną czekoladę. Chwilkę zmiksować.
Dodać przesiany cukier puder i kakao. Chwilkę zmiksować.

Dodatkowo

  • słoiczek konfitury wiśniowej

Tort składamy w całość :)

Na paterze kładziemy pierwszy blat. Nasączamy go 1/3 alkoholu.
Na blat wykładamy pół słoiczka konfitury.
Na konfiturę wykładamy 1/3 kremu. Wyrównujemy.

Nasączamy drugi blat.
Kładziemy na krem.
Wykładamy resztę konfitury.
I na to połowę pozostałego kremu. Wyrównać.

Nasączamy ostatni blat i kładziemy na górę.
Wykładamy resztę kremu i wyrównujemy.

Tort można obsypać poszatkowanymi orzeszkami laskowymi.

photobucket.com

Polewamy najlepszą polewą :))

Polewa

  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Cukier zmieszać z kakao. Dodać do masła i wody, Całość podgrzać, mieszając do otrzymania gładkiej masy.
Troszkę przestudzić i polać :)

Smacznego!!!

photobucket.com

photobucket.com

photobucket.com

Przepis z Moich Wypieków… z malutkimi zmianami :)

10 uwag do wpisu “Tort z konfiturą wiśniową

Dodaj odpowiedź do muffinka Anuluj pisanie odpowiedzi