Trufelki śmietankowo-cytrynowe

ENGLISH VERSION
HTML tutorial

photobucket.com

Tym razem nie będzie dużo opowiadania.
Postanowiłam pysznie spożytkować resztę mascarpone :)
Przyznam tylko, iż nie wiedziałam, że wyjdzie tak pysznie!
Niby takie niepozorne maleństwa… a jednak :)

Chciałam nimi pożegnać wrzesień, a wyszło na to, że przywitałam październik. Też dobrze.
Ach, natrzaskałam im zdjęć. No, ale co tu poradzić skoro to modelki-trufelki :) Każda ma swój własny portret ;)
Smakowo – pychota.
Dekoracyjnie – jak to zwykle u mnie – różnie ;P

Naprawdę polecam!

Składniki (na ok. 30 pralinek):

  • 250g mascarpone
  • szklanka mleka w proszku
  • 200g białej czekolady
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • posiekane pistacje… albo…
  • trochę kakao… albo…
  • roztopiona gorzka czekolada

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Przestudzić.

Do mascarpone dodać przesiane mleko w proszku.
Chwilkę zmiksować.
Dodać białą czekoladę i chwilę zmiksować do połączenia składników.

Dodać połowę soku z cytryny. Zmiksować.
Dodać resztę soku i ponownie zmiksować tylko do połączenia.

Masę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Po tym czasie formować z masy małe kulki.
Masa może być trochę lepka, ale damy radę ;)

Ponownie schłodzić w lodówce. Najlepiej przez całą noc.

Następnego dnia, dekorujemy :)
Można je po prostu obtoczyć w kakao.
Można obtoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie.
A dodatkowo te czekoladowe polubią się także z moimi (i nie tylko moimi :)) ukochanymi pistacjami :)

Dobrej zabawy i smacznego :)

photobucket.com

photobucket.com

Sesja indywidualna:

Kakałko ;)

photobucket.com

Czekoladka ;)

photobucket.com

Moja Kochana Pistacja ;)

photobucket.com

I jeszcze razem…

photobucket.com

Przepis zaczerpnęłam z książki pani Doroty „Moje Wypieki i Desery”. Tylko troszkę go zmodyfikowałam :)

5 uwag do wpisu “Trufelki śmietankowo-cytrynowe

Dodaj odpowiedź do ladylaurabloq Anuluj pisanie odpowiedzi